Maak zelf mooiere foto's mini training

Leuk dat jij mooiere foto’s zelf wil gaan maken van jouw dier! In deze training gaan we verschillende onderwerpen behandelen welke jij tegen komt tijdens het fotograferen van jouw dier.

Met halsband of halster?

Denk er over na hoe jij jouw dier op de foto wil zetten, los of aan de lijn halsband/tuig/halster/hoofdstel? Wat vind jij mooi als jij iets niet zelf kan wegwerken in photoshop?

Als de hond niet los kan van de lijn, probeer de lijn dan zo te leggen dat je er weinig meer van ziet op de foto. Bijvoorbeeld dat je de hond in wat hoger gras op de foto zet en de lijn verstopt ligt in het gras.

Foto’s met hond halsband tuig en lijn
Paard foto’s met hoofdstel halster en zadel 

Is extra hulp handig?

Zorg er op het begin voor dat er iemand is die jou helpt, jouw dier aanstuurt. Dit geeft voor jou een beter moment om een mooie foto te maken. Zo kun jij vooral op het begin rustig oefenen. Als je een beetje weet hoe je betere foto’s kunt maken en er handigheid in hebt gekregen, dan kan je zonder hulp aan de slag.

Voorbeeld foto als je geen hulp hebt
Voorbeeld foto als je wel hulp hebt

Met welk licht kan ik het beste fotograferen?

Hoe is het licht? Wil je graag een foto tegen de zon in of met de zon mee? Of in de schaduw?

In de zon heb je sneller last van harde schaduwen. De ogen van het dier kunnen kleiner worden omdat het dier tegen de zon in moet kijken.
Als je tegen de zon in foto’s maakt heb je het voordeel dat er geen harde schaduwen zijn en het dier de ogen mooi open heeft. Met tegenlicht krijg je een mooie lichte lichtrand om het dier heen. Tegenlicht is ook prachtig als er mist is.

Met bewolking of in de schaduw kun je alle kanten op, dat maakt het een stuk makkelijker om foto’s te maken. De kans op een glanzende vacht is wel iets minder klein op de foto.

Voorbeeld foto in de zon
Voorbeeld foto tegen de zon
Voorbeeld foto in de schaduw/bewolking

Voor welke achtergrond kan ik het beste kiezen?

Denk na over welke achtergrond je graag wilt voor op de foto, hoe drukker de achtergrond met bijvoorbeeld veel verschillende struiken en bomen, hoe onrustiger de foto word. Kijk ook of er storende objecten op de achtergrond of voorgrond staan.

Hoe rustiger de achtergrond is, hoe mooier de foto word. 
Zorg voor 1 grote boom/struik als achtergrond of dat er dezelfde soort bomen/struiken bij elkaar staan.
Alleen een bomenrij in de verte is ook mooi, ook kale bomen in de winter waar het licht doorheen valt.

Voorbeeld foto met onrustige verschillende struiken/bomen achtergrond
Voorbeeld foto met storende objecten
Voorbeeld foto met een rustige achtergrond

Hoe fotografeer ik mijn dier in de juiste verhoudingen?

Kijk naar hoe jouw dier staat of zit, of alles mooi in verhouding is. Als het hoofd heel groot is vergeleken het lichaam, dan weet je dat je de foto’s iets anders moet maken.
Neem meer afstand van het dier en zoom in. Zo worden de verhoudingen van het dier mooier zoals het dier echt is.

Voorbeeld foto hond/paard uit verhouding minder afstand
Voorbeeld foto hond/paard in verhouding met meer afstand

Vanuit welk standpunt kan ik het beste foto's maken?

Maak de foto’s vanaf een lager standpunt, ga op de grond zitten bijvoorbeeld bij een hond. Foto’s op oog hoogte zijn het mooiste bij dieren. 

Het kan soms mooi zijn om vanuit een hoger of lager standpunt foto’s te maken, denk dan echt aan heel laag of heel hoog. Dat een hond bijvoorbeeld omhoog kijkt en een paard omlaag.

Voorbeeld foto hoog standpunt
Voorbeeld foto laag standpunt

Welk gedrag wil ik op de foto?

Kijk naar het gedrag van jouw dier en probeer hierin mee te werken. Zodat jouw dier op de foto staat als zichzelf.
Probeer de typische kenmerken van jouw hond vast te leggen. Die ene leuke blik of wanneer jouw paard iets leuks ziet of jouw hond blij is met het balletje.

Gedrag wat komt van vanuit angst/spanning/stress wil je het liefst zo veel mogelijk vermijden. Zorg er dus voor dat jouw dier het leuk vind.

Voorbeeld foto hond gedrag ene leuke blik
Voorbeeld foto paard iets leuks doet of ziet
Voorbeeld foto hond blij is met balletje oid

Hoe kan ik het beste scherpstellen?

Stel scherp op jouw dier, via telefoon kun je dan meestal het onderwerp aantikken waarop scherp gesteld moet worden. Bij een camera werkt het vaak zo dat als je de knop om een foto te maken, half indrukt. Sommige camera’s stellen uit zichzelf al scherp op een onderwerp.

Voorbeeld foto scherpstellen telefoon 
Voorbeeld foto scherpstellen camera

Hoe maak ik een foto creatiever?

Hoe kun je een foto creatiever maken? Juist door een anders te kijken naar een foto. Probeer eens om wat blaadjes van een struik/boom mee te nemen op de voorgrond of het dier helemaal links of rechts op de foto te zetten. Het is mooi als het dier de richting op kijkt waar meer ruimte is of naar het licht.

Probeer eens iets uit waarvan jij normaal denkt, dat is denk ik niet mooi. Probeer het en verras jezelf.

Voorbeeld foto hond in het midden
Voorbeeld foto paard links
Voorbeeld foto hond rechts

Kan ik de foto's bewerken op mijn telefoon?

Met handige tools op jouw telefoon kun jij jouw foto’s bewerken als jij dat mooi vind. Het is zeker het proberen waard om te kijken wat voor effect het heeft op de foto’s. 

Vanuit de galerij waar de foto’s staan is het ook mogelijk om de foto’s te bewerken. Door de foto te bekijken welke jij mooi vind, verschijnt er meestal een schermpje erbij met verschillende mogelijkheden. Zo staat er op mijn telefoon ook een optie met ‘bewerken’.
Hier kan ik een foto bijsnijden en draaien. Maar ook aanpassen in kleur, belichting, contrast, witbalans en verzadiging.

Probeer eens een schuifje opzij te zetten en te zien wat er gebeurt. Of het de foto mooier maakt. Soms hoef je niet veel aan een foto te bewerken, vind jij het mooier om er wel meer aan te bewerken. Dan doe jij wat jij mooi vind.

Er zijn ook een aantal gratis apps om je foto’s mee te bewerken:

1. Lightroom app
2. Snapseed
3. Photoshop Express